lördag 25 april 2015

Vackra vyer


Mera om Samburufolket
Samburufolkets livsstil kretsar kring kor, kameler och getter, vilka de refererar till som sitt välstand och som de bara slaktar vid speciella tillfällen. Pengar betyder inte mycket för dem och det lilla de har bärs av krigarna i påsar som hänger i deras bälten. Stammen är indelad i åtta klaner, fyra tillhör de vita korna och fyra till de svarta korna. När främlingar möts pratar de alltid om vilken klan de tillhör, och hur gamla de är, vilket ofta resulterar i en förnöjsam släktskap på samma sätt. som oss finlandssvenskar alltså.
När en pojke ska bli till man och bli en krigare omskärs han och blir en murrari eller moran. krigaråren är viktiga for ungdomarna, ungefär som musketörerna i medeltiden. ibland ger de sig på tuffa äventyr för att försäkra sig om säkerheten i närsamhället. Samburufolket är inte aggresivt mot andra stammar och folk, de värdesätter en attityd av respekt mot andra. Man försöker förbättra utbildningen, förut gick Sambufolket inte alltid i skola pga att skolan kostar pengar och de är nomadfolk som flyttar mycket runt. Jag tycker det är helt knäppt att fattiga måste betala skolavgift, skoluniformer och böcker som i USA. Här är en organisation som har som mål att möjliggöra skolgång för Samburubarn: http://samburu-sos.org/our-mission
 Vi besökte en kombinerad skol-och kyrkobyggnad härom dagen, precis som i Lilla huset på prärien. Överlag känns det som att man är tillbaka på 1800talet på gott och ont, ni som har sett Lilla huset på prärien kanske kan tänka er lite av den känslan som finns.
De utmaningar vi själva har är de ständiga elavbrotten, speciellt på kvällarna är det jobbigt att sitta flera timmar i mörkret. Och rinnande vatten ur wc och lavoar får man ibland om man har tur. Våra magar har varit i oskick i flera dagar. Man får aldrig vara ifred, jag Natascha har redan fatt tva äktenskapsfrierier. Och alla barnen springer efter en och ropar:" How are you, how are you." Man kan höra :"How are you" ca 70 ggr på en km:s fard. Och många kommer fram till oss vita och tigger pengar. Om man behöver hjälp måste man springa och störa missionärerna i deras privattid. Men, dessa korta lidanden väger oändligt lätt mot härligheten.Tack till alla som ber för oss.








2 kommentarer:

  1. Fint att höra att det mesta är väl med er. Hoppas att magarna också kan återhämta sig! Här har vi +4 grader och snö i förra veckan. I skolan har vi bara två klasser på plats så det är inte mycket liv. Sköt om er och Guds välsignelse!

    SvaraRadera